dimarts, 9 de juliol del 2013

Dragó Comú

Tarentola mauritanica




Altres noms en català: dragonet.


Família: Gecònids.


Mides
Pot arribar a medir 190 mm de longitud (inclosa la cua, que acostuma a suposar aproximadament un 50% de la llargada de l'individu.
.
Descripció:

Originari de la conca mediterrània. Aquesta espècie de dragó és gran i robusta. La seva coloració és fosca, grisenca, amb 4 o 5 bandes transversals fosques de forma irregular en el dors. Cal destacar també que la coloració canvia: és més fosca durant el dia i més clara durant la nit. A sota dels dits (5 a cada extremitat) s'hi troben unes 12 laminetes subdigitals adhesives, que li permeten enfilar-se amb facilitat per superfícies verticals i llises.
Els mascles acostumen a ser més grans que les femelles, diferenciant-se també per les ungles: els mascles només tenen ungles visibles en el 3r i 4t dit, mentre les femelles presenten ungles visibles en tots els dits.

Comportament: 


Li agrada estar-se quiet prop d’un focus de llum, on captura fàcilment les seves preses. És fàcil veure’l durant les nits de estiu prop dels fanals caçant insectes.
A la part inferior dels dits hi té una mena de làmines adhesives que li permeten agafar-se a les parets i caminar cap per avall.


Alimentació:

La dieta és molt variada i inclou nombrosos grups d'invertebrats, en especial coleòptersaràcnidshimenòpterslepidòpters i larves d'insectes. Ocasionalment també s'ha observat capturant individus joves de sargantanes i fins i tot de dragons. La seva dieta varia estacionalment, en funció de la disponibilitat de preses, fet que fa pensar que segueix un patró d'alimentació oportunista.


Reproducció:

El període reproductor té lloc durant la primavera i és extensible fins als principis d'estiu. Durant la còpula el mascle mossega la femella en el ventre. Les postes són d'1-2 ous (10x15 mm aprox) que són depositats sota terra, pedres, troncs.. Normalment es fan entre 1 i 3 postes a l'any, però en captivitat es pot arribar fins a 7, de manera que es creu que el nombre de postes depèn de la disponibilitat d'aliment.


Hàbitat:



Generalment es pot trobar el dragó comú en cotes baixes, entre el nivell del mar i els 600 metres, tot i que s'han arribat a trobar exemplars fins als 2350 metres d'alçada (Sierra Nevada). És una espècie pròpia de roques i pedregars (on es camufla fàcilment), però també li agrada viure a troncs d'arbres i arbusts. Lluny dels pobles i ciutats, acostuma a tenir hàbits més diürns, per bé que ha sabut adaptarse notablement a l'entorn urbà nocturn, on aprofita la llum artificial que hi ha a la nit per caçar insectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada