dimarts, 9 de juliol del 2013

Talpó Comú

Microtus duodecimcostatus




Castellà: Topillo común o mediterráneo.

Francès: Campagnol provençal.

Anglès:  Mediterranean pine vole.


Família: Cricetidae


Mides
Dimensions corporals: cap + cos= 9 - 11 cm; cua = 2 - 3,5 cm
Pes: 19 - 32 g.
.
Descripció:
És un talpó de potes curtes i orelles molt petites que queden amagades entre els pèls del cap. La cua és curta: fa, a tot estirar, 1/3 de la longitud del cap més el cos. Tot i que mena una vida totalment subterrània i cavadora, les seves extremitats no presenten adaptacions especials per a excavar, llevat de les ungles de les mans, més llargues i robustes que les dels peus.
El pelatge és bru grisós pel dors, més groguenc pels flancs i encara més clar amb tonalitats grises pel ventre. La cua presenta un color força clar, tirant a crema, tant per la part superior com per la inferior.

Comportament: 

És colonial i fonamentalment diürn; és el més subterrani de tots els talpons. Totes les activitats les realitza a sota terra, en unes galeries llargues i tortuoses que ell mateix excava. Només surt a la superfície per iniciar l'excavació d'una nova galeria o per cercar menjar que no troba sota el sòl, com per exemple fruits caiguts dels arbres. La terra que treu de les galeries l'acumula a la superfície en uns pilonets semblants als de la rata talpera però de mida més petita i amb la terra més engrunada.


Alimentació:

S'alimenta d'arrels, bulbs, tubercles i fruits dels arbres. Arrels d’herbàcies de fulla ampla (xicoira). 



Fenologia i densitat:


Sedentària. Alta 


Hàbitat:

Espais oberts, preferentment camps de conreu d'alfals, de naps, de remolatxes, d'arbres fruiters com pomeres i pereres, etc. També se'l pot trobar en hàbitats curiosos, com per exemple als talussos i als parterres separadors de les autopistes, on s'ha fet localment molt abundant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada