dimarts, 9 de juliol del 2013

Pardal Xarrec

Passer montanus



Altres noms en català: Gorrió barraquer                 
Castellà:  Gorrion molinero
Francès:   Moineau friquet
Anglès:    Eurasian Tree Sparrow

œ  Família:   
Passeridae


  Mides:     
Amida 14 cm de llargària total

  Descripció:
És de colors més vius que el pardal comú, amb el pili bru xocolata, una taca negra a la galta i una altra del mateix color a la gorja. A l'estiu, el bec és blavenc mentre que a l'hivern és gairebé negre. No presenta dimorfisme sexual.
                          
  Comportament:             



  Alimentació:      
Els animals joves s’alimenten amb preferència d’artròpodes I petits rèptils, mentre que els adults capturen micromamífers, pollets, sargantanes i llangardaixos.


  Reproducció:     
La fenologia reproductiva varia molt poc respecte la del pardal comú, tot i que els seus ous són més petits i marronosos que els d'aquell. Fa el niu a arbres aïllats amb herbesplomesfencllana i d'altres matèries. El volum de la posta varia entre 2 i 6 ous per femella i en el covament participen ambdós pares durant 11 dies.

  Hàbitat:                                
És, per tant, corrent d'observar-lo a les zones humides (el màxim de població es localitza als camps de regadiu litorals). Li agraden molt les caixes-niu i també cerca els forats dels arbres i de les construccions humanes, a les teulades de les quals predomina, de totes maneres, el pardal comú. És gregari i després de la cria circula, junt amb altres espècies de moixons, integrat en bàndols. Ocupa els mateixos llocs de nidificació que el pardal comú, però utilitza més els arbres.


1 comentari:

  1. Com és que el Pardal Xarrec i e Pardal Comú s'asemblen tan? Que potser són parents o algu així?

    ResponElimina