dimarts, 9 de juliol del 2013

Pardal Comú

Passer domesticus  


Altres noms en català: teuladí o gorrió teulader           
Castellà:   Gorrion común o pardal
Francès:   Moineau domestique
Anglès:     House Sparrow

œ  Família:   
Passeridae


  Mides:     
Amida de 14 a 16 cm

  Descripció:
El mascle és de color terrós, jaspiat en el dors, les ales i la cua. El pili és gris, el bec fosc, la nuca de color castany, el ventre i les galtes blanques, i la gorja porta un pitet negre. La femella, en canvi, és tota de color terrós grisenc sense taques negres o castanyes, el pit i el ventre són més clars que els del mascle. A les ales duu una franja blanca i al pit una de negra en forma de piter (això darrer només en el mascle).
                          
  Comportament:             
El seu caminar és molt característic, ja que va fent salts a terra. D'altra banda, és sedentari, molt comú i summament antropòfil, ja que segueix l'ésser humà allà on aquest vagi (particularment a les ciutats).


  Alimentació:      
És fonamentalment granívor i consumeix gran quantitat d'aliment d'origen animal, com ara larves d'artròpodes (fins i tot ha estat vist menjant petites sargantanes). A més, s'ha adaptat molt bé a la vida amb l'ésser humà, amb qui conviu des de fa mil·lenis. Això fa que el pardal comú, aprofiti tot tipus d'aliment humà, ja sigui d'origen vegetal o animal. A ciutat pràcticament s'alimenta només de deixalles.


  Reproducció:     
Fa un niu mal acabat amb herba seca en un forat d'arbre o d'una construcció humana. A l'abril-agost la femella comença els 12-14 dies d'incubació dels seus 3 o 5 ous. L'alimentació dels pollets és assumida per ambdós pares, fins que aquells volen, als 15 dies. Poden fer fins a 3 cries.

  Hàbitat:                                
Viu en les zones habitades i en les terres cultivades que les envolten.



Més fotografies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada